Bespaartip: waarop moet je letten als je een nieuwe televisie koopt?

Bespaartip: waarop moet je letten als je een nieuwe televisie koopt?

Bespaartip: waarop moet je letten als je een nieuwe televisie koopt?

Tegenwoordig is de keuze reuze m.b.t. het kopen van een televisie. Er is een duizelingwekkend aanbod van high-definition (HD), 4K Ultra HD en zelfs 8K tv's in winkels zoals de gekende MediaMarkt of de Belgische winkel Vanden Borre. Van voordelige grote schermen van minder bekende merken tot high-end schermen van merken zoals o.a. het gekende merk Samsung, LG of Philips met een breed scala aan functionaliteit. Het is daarom begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Waar moet je nu op letten als je een televisie koopt?

Prijs - kwaliteit van schermformaat

Het schermformaat is meestal de grootste factor die van invloed is welke tv iemand kiest. Bij het maken van de juiste keuze, is het verstand om na te gaan hoeveel mensen in je gezin doorgaans tegelijk televisie kijken en waar je de tv gaat plaatsen. Op basis daarvan kun je jouw ideale schermformaat kiezen. De "sweet spot" van vandaag de dag (gezien prijs, prestaties en de typische woonkamer) ligt tussen de 55 en 65 inch.

De schermgrootte is ook afhankelijk van de afstand tussen de kijker en het apparaat. Het is uiteraard niet fijn om te dichtbij te zitten, maar zeker ook niet om te ver ervandaan te zitten. Het is altijd goed om in de winkel te testen waar je jezelf fijn bij voelt (met inachtneming van de huidige afstand bij jouw thuis).

Hoe duurder, hoe beter de schermresolutie

De schermresolutie is simpelweg het aantal pixels waar een afbeelding op het beeldscherm uit bestaat. Meer pixels betekent scherper beeld en meer detail. Je kunt dus gerust zeggen dat meer, beter is.

De welbekende Full HD-resolutie 1920 x 1080 was jarenlang de standaard. Het is zelfs nog steeds wereldwijd gezien de meest voorkomende schermresolutie, maar 4K/Ultra HD is op dit moment langzamerhand de nieuwe standaard aan het worden. Deze tv's hebben vier keer zoveel pixels als de Full HD-tv's (3840 x 2160 pixels).

Wat 4K zo mooi maakt is dat objecten van klein formaat zeer gedetailleerd kunnen worden weergegeven. Een ander voordeel is dat de tekst veel scherper is waardoor je het beter kan lezen en wat een fijnere ervaring oplevert. Het beeld ziet er gewoon een stuk levendiger uit en de kleuren spatten zowat het scherm uit ten opzichte van een Full HD-scherm.

Vanwege het grotere kijkcomfort is het mogelijk om op een fijne manier vanaf een redelijk korte afstand televisie te kijken. Dit is ook één van de redenen waarom een woonkamer van "normale" grootte toch best een grote tv kan hebben staan (of hangen).

Omdat 4K de nieuwe standaard aan het worden is, bieden diverse streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube, tegenwoordig 4K-content aan. Deze apps zijn vaak al op de televisie geïnstalleerd en ben je binnen no-time hoge kwaliteit content aan het kijken!

Bespaar niet op de Refresh Rate

De verversingssnelheid, ofwel refresh rate, (uitgedrukt in Hertz (Hz)) houdt in hoe vaak per seconde een beeld op het scherm wordt ververst. 60 Hz (60 keer per seconde) wordt als de standaard gezien. Je hebt tegenwoordig ook 120 en 240 Hz, waardoor er een betere kijkervaring wordt gecreëerd in gevallen van scenes waarin objecten zeer snel bewegen.

Gamers houden van hoge verversingssnelheden, maar als je een gameconsole gebruikt is 60 Hz prima. 60 fps (frames per second) is de standaard van de games van tegenwoordig.

Voordelige tv met genoeg hdmi-poorten

Meer is zeker beter. Deze poorten zijn namelijk snel bezet met de apparatuur van vandaag de dag. Sluit een tv-kastje, een Chromecast en een gameconsole aan en je bent zo door je poorten heen. Het is dus zeker een aanrader om te letten op hoeveel HDMI-poorten jouw toekomstige televisie bevat.

8K nog te duur

Als je dacht dat 4K mooi was, zul je zeker te weten versteld staan van 8K (7680 x 4320 pixels). Dit is serieus ongeëvenaarde kwaliteit, echter is er wel een dingetje: al dat oogverblindende detail mist namelijk 2 elementen, genaamd content en extreem snelle internetverbindingen. Er zijn geen 8K-films en de meeste mensen hebben ook geen internetverbinding die snel genoeg is om 8K-content te streamen. Dit kost namelijk enorm veel bandbreedte.

Het komt er dus op neer dat je (deze dure) 8K-tv's beter nog niet kunt aanschaffen. In ieder geval niet totdat er content beschikbaar is, anders betaal je gewoon veel geld voor opgeschaalde 4K-video en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Vergeet zeker ook niet om een kortingscode te gebruiken voor één van deze webshops, om zo nog goedkoper online te winkelen en geld te besparen.