Bespaartip: daarom ga je best op reis na het vakantieseizoen

Bespaartip: daarom ga je best op reis na het vakantieseizoen

Bespaartip: daarom ga je best op reis na het vakantieseizoen

Niets is zo aangenaam om uit te kijken naar een welverdiende vakantie. Iedereen wil zo goedkoop mogelijk op reis vertrekken. De meest geschikte oplossing: buiten het seizoen reizen. Er zijn verschillende beweegredenen waarom niet alleen je portemonnee er vrolijk van wordt.

Goedkoper op reis in het laagseizoen: 7 tips

  • Goedkopere vluchten en treintickets

Vluchten en treintickets kunnen op budgettair gebied voor een hele slok op een borrel zorgen wanneer je een korte vakantie of reis plant. Het zoeken naar een goedkoop reisticket buiten het seizoen zoals via de website van Thalys, via de website van IZY of via de website van Flixbus kan een groot deel van je budget besparen. Hetzelfde geldt voor goedkope vluchten. Tijdens het zogenaamde laagseizoen kan je heel veel gunstige deals vinden naar een vakantiebestemming die je wil gaan bezoeken.

  • De meeste accommodaties verlagen hun prijs

In het laagseizoen ga je makkelijker een drastische verlaging van het tarief vinden in een hotel of Airbnb. Populaire toeristische bestemmingen zijn in het hoogseizoen peperduur, maar eind september-begin oktober zakken deze prijzen. In die mate zelfs dat je tot 70 procent op accommodatie-kosten kunt besparen. Een goede raad: grote besparingen kan je doen wanneer je buiten het toeristisch hoogseizoen reist. Die trend zet zich ook door als je in het buitenland een auto wil huren. Verhuurketens van auto's zoals het wereldwijd gekende Avis en de autoverhuurder Europcar staan er voor bekend om na het vakantieseizoen hun tarieven drastisch te verminderen.

  • Minder betalen tijdens restaurantbezoek

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar in het laagseizoen kan je zelfs op restaurantbezoek heel wat besparen. In drukke toeristische oorden verhoogt de horeca de prijzen. Hoewel bepaalde restaurants buiten het hoogseizoen sluiten, zijn de geopende restaurants en bars vooral gericht op de plaatselijke bevolking. Het grote voordeel is dat je geen hoge prijzen betaalt voor een gerecht op de menukaart. Bovendien ga je betere kwaliteit geserveerd krijgen dan dit het geval is tijdens het toeristische seizoen.

  • Het voordeel van minder toerisme op attracties

Eén van de belangrijkste voordelen van reizen buiten het vakantieseizoen, afgezien van het kostenplaatje, is dat je geen zwerm toeristen tegenkomt tijdens je bezoek aan een attractiepark. Wie een bezoekje aan een oud stadscentrum wil brengen, gaat niet op zoek moeten gaan naar elke centimeter zoals in de zomermaanden waar dichte drommen toeristen elkaar verdringen.

  • Geen zorgen maken over lange wachtrijen

Het laatste dat je wil meemaken wanneer je een nieuwe vakantiebestemming voor een korte periode bezoekt, is dat je het kostbaar tijdsbestek aan volledig niets moet besteden en te moeten wachten in een lange rij. Denk maar aan een bezoek aan tempels of musea, toeristische attracties of monumenten. Wanneer je een bestemming buiten het seizoen gaat bezoeken, ga je daar nauwelijks last van ondervinden. Het biedt je de kans andere sites in je vakantieoord te gaan bezoeken. Daarnaast kan je in laatste instantie nog je reisroute veranderen bij het kopen van een buskaartje of treinticket.

  • Onvoorziene ervaringen

Wanneer je een vakantiebestemming kiest buiten het vakantieseizoen, bestaat de kans dat je de bestemming gaat zien vanuit een ander oogpunt. Zo valt de lokale bevolking meer in de kijker natuurlijk. Je krijgt ook meer de kans om met de plaatselijke mensen in aanraking te komen. Heel vaak heb je een betere kijk op het culturele leven dat zich op de vakantieplaats afspeelt.

  • De bezienswaardigheden zijn betaalbaarder

Als je het Van Gogh Museum of de Sagrada Familia gaat bezoeken, sta je uiteraard het hele jaar door wel in een lange rij. Maar er zijn gelukkig nog heel veel bezienswaardigheden die de moeite lonen om te gaan bezoeken zonder je geduld op de proef te stellen. Meestal kan je voordeel halen uit goedkopere tickets en korte rijen buiten het vakantieseizoen. Elke medaille heeft echter een keerzijde. De (latere) openingsuren zijn vaak seizoensgebonden. Vrij vertaald: de attracties of musea zijn vaak minder lang open dan in het hoogseizoen of zelfs dicht. Je zal vooral alles op voorhand moeten checken zodat je vakantieplan niet in het water valt. Maak dat je niet voor een gesloten deur staat.

Bespaar extra door op een specifieke datum te boeken

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar het prijskaartje van een vakantie wordt wel degelijk bepaald door het boekingstijdstip. Vanuit een financiële invalshoek kan je het beste boeken tijdens een doordeweekse werkdag. De logica hierachter is vrij eenvoudig. Omdat het overgrote deel van de mensen tijdens de weekends niet hoeft te werken, hebben ze voldoende tijd om hun vakantieplannen te verwezenlijken. Hoteleigenaars, touroperators en vliegmaatschappijen weten dat ook uiteraard. Het rechtstreeks gevolg hiervan is dat de hotelprijzen en de trein- of vliegtuigtickets hoger staan geprijsd. Volgens recente cijfers van de consumentenbond blijkt dat de goedkoopste dag om een vakantie te boeken het beste op dinsdag is, zowel voor een hotelboeking als voor een vliegtuigticket. Vaak is er ook een kortingscode beschikbaar waarmee je jouw reis goedkoper online kan boeken.