Budgettip: dit zijn de verschillen tussen een sledestofzuiger en een steelstofzuiger

Budgettip: dit zijn de verschillen tussen een sledestofzuiger en een steelstofzuiger

Budgettip: dit zijn de verschillen tussen een sledestofzuiger en een steelstofzuiger

De stofzuiger is misschien wel het belangrijkste schoonmaakapparaat dat je in huis hebt. Het is dus belangrijk om een exemplaar te kiezen waarmee je goed uit de voeten kunt. Veel mensen maken nog steeds gebruik van de traditionele sledestofzuiger. Maar je ziet ook steeds meer mensen die om verschillende redenen overstappen op een steelstofzuiger. In dit artikel zetten we de verschillen overzichtelijk voor je onder elkaar.

Wat is een voordelige sledestofzuiger?

Een sledestofzuiger is het type apparaat waar de meeste mensen nog steeds aan denken als je het over een stofzuiger hebt. Aan dit type stofzuiger zit een snoer dat je met een stekker in het stopcontact plugt. Plug je de stofzuiger niet in, dan kun je er niet mee zuigen. Het stof dat je opzuigt komt terecht in een stofzuigerzak of een reservoir. Beide kun je als ze vol zijn eenvoudig uit de stofzuiger halen om te legen. Een stofzuigerzak moet je dan vervangen. Een reservoir kun je opnieuw gebruiken.

Wat is een voordelige steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een nog vrij nieuw type stofzuiger dat groot gemaakt is door door het gekende merk Dyson. Aan een steelstofzuiger zit geen snoer vast. Dit type stofzuiger werkt namelijk op een accu die je regelmatig op moet laden. Hoe lang een accu mee gaat, verschilt per stofzuiger. Het stof dat je opzuigt met een steelstofzuiger komt in een reservoir terecht. Dit reservoir moet je regelmatig legen.

Bespaartip: Sledestofzuiger versus steelstofzuiger

Het is moeilijk om te zeggen welk type stofzuiger beter is. Sommige mensen zweren bij een sledestofzuiger, terwijl andere mensen naar volle tevredenheid overgestapt zijn op een steelstofzuiger. Met welk type stofzuiger jij het beste uit de voeten kunt, hangt af van het huis waarin je woont en van jouw manier van schoonmaken.

De voor- en nadelen van een sledestofzuiger

Een sledestofzuiger is vaak wat groter en zwaarder dan een steelstofzuiger. Dit betekent wel dat er in sledestofzuigers vaak ook meer capaciteit is om stof op te vangen. Oftewel: je hoeft de stofzuigerzak of het reservoir niet zo vaak te legen. Doordat je een sledestofzuiger in het stopcontact plugt, kun je een sledestofzuiger zo lang achter elkaar gebruiken als je zelf wilt. Je loopt dus niet het risico dat je halverwege je schoonmaaksessie zonder stroom komt te zitten. Hiermee is een sledestofzuiger extra handig als je in een groot huis woont en dus grote oppervlakten moet zuigen. Daar tegenover staat dat sledestofzuigers veel energie gebruiken en vaak zwaar zijn om te tillen.

De voor- en nadelen van een steelstofzuiger

Het grootste voordeel van een steelstofzuiger ten opzichte van een sledestofzuiger, is misschien wel dat het een stuk laagdrempeliger is om 'm er even bij te pakken. Hierdoor kun je de sledestofzuiger niet alleen als stofzuiger gebruiken, maar krijgt hij ook al snel de functie van een kruimeldief. Dat je een steelstofzuiger er makkelijk even bij pakt om wat kruimels of zand op te zuigen, komt doordat het apparaat draadloos is en licht van gewicht. Daardoor is een steelstofzuiger bovendien extra wendbaar en kun je makkelijk overal bij. Daar tegenover staat dat een steelstofzuiger altijd met een tijdslimiet komt: als de accu leeg is, kun je 'm niet meer gebruiken. Heb jij een groot huis, moet je dus goed naar de accuduur kijken. Daarnaast heeft een steelstofzuiger minder zuigkracht dan de gemiddelde sledestofzuiger en kunnen steelstofzuigers vaak ook minder stof kwijt voordat het reservoir geleegd moet worden.

Voordeeltip: kies je de beste stofzuiger voor jou

Als het om goed en grondig schoonmaken gaat, komt de sledestofzuiger nog steeds als absolute winnaar uit de bus. Bovendien kun je de sledestofzuiger zonder tijdslimiet gebruiken: wel zo handig als je in de schoonmaakmodus zit. Er zijn echter wel goede redenen om voor een steelstofzuiger te gaan. Steelstofzuigers zijn licht, wendbaar en energiezuinig. Het kan dan ook een goede optie zijn om een sledestofzuiger en een steelstofzuiger met elkaar te combineren: een sledestofzuiger voor de grote schoonmaakbeurten en een steelstofzuiger voor het gebruiksgemak tussendoor. Breng dus goed in kaart wat jij verwacht van een stofzuiger en kijk dan welke type het beste bij jou past. Je kunt jezelf dan de volgende vragen stellen:

  • Hoe veel tijd heb ik nodig om het hele vloeroppervlakte van mijn huis te stofzuigen?
  • Hoe gebruik ik mijn stofzuiger: alleen voor een echte schoonmaakbeurt of ook tussendoor?
  • Vind ik het belangrijk dat mijn stofzuiger energiezuinig is?
  • Heb ik moeite met het tillen van een zware stofzuiger?
  • Vind ik het vervelend om het stofreservoir regelmatig te legen?
  • Vind ik het belangrijk een stofzuiger met veel zuigkracht te hebben?

Op basis van je antwoorden op deze vragen, maak je in combinatie met de informatie hierboven eenvoudig de juiste keuze. Online aanbieders als de Belgische winkel Vanden Borre, Mediamarkt en de alles aanbieder Bol.com geven veel informatie over de specifieke modellen. De specialisten van de klantenservice kunnen je bovendien verder helpen door het stellen van gerichte vragen als je twijfelt over wat de beste oplossing is voor jou.

Conclusie

De traditionele sledestofzuiger is vooral geschikt voor wie een stofzuiger zoekt met veel zuigkracht die je onbeperkt kunt gebruiken. Een sledestofzuiger is licht, wendbaar en ook bruikbaar als kruimeldief. Om te weten welk type stofzuiger het meest geschikt is voor jou, kun je het beste eerst zorgvuldig in kaart brengen op welke manier jij je stofzuiger wilt gebruiken.