Zo blijf je goedkoop fit en in vorm

Zo blijf je goedkoop fit en in vorm

Zo blijf je goedkoop fit en in vorm

Iedereen wil graag een gezond lichaam. Dat is ook logisch: want wie een gezond lichaam heeft, heeft volop energie om elke dag opnieuw alles uit het leven te halen. Maar soms gaat het leven met je aan de haal. Het is dan tussen de alledaagse beslommeringen door even niet zo makkelijk om goed voor je lichaam te zorgen, met gezondheidsklachten of futloosheid als resultaat. Bijvoorbeeld omdat je de tijd niet kunt vinden om gezond te eten. Of omdat je lichaam - ondanks jouw pogingen voedzaam te koken - tóch iets tekort komt. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je lichaam snel en doeltreffend in een goede conditie te brengen - óf te houden.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Dat het hebben van een gezond lichaam begint met het hebben van gezonde eetgewoonten, lijkt zo vanzelfsprekend. Hippocrates - één van de grondleggers van de westerse geneeskunde - zei het al: 'Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel'. Oftewel: ziek zijn begint vaak met slecht eten en genezing begint vaak met goed eten. Niemand zal dit tegenwoordig nog betwijfelen. Toch handelt in de praktijk lang niet iedereen in overeenstemming met deze volkswijsheid.

Voordelig gezond eten met maaltijdboxen

In de praktijk is het best een uitdaging om altijd maar gezond te eten. Vaak heeft dat iets te maken met een gebrek aan tijd, inspiratie of energie. Als je én een drukke baan hebt, én een gezin om voor te zorgen én probeert een sociaal leven te onderhouden, kan zorgen voor gezonde boodschappen en ook nog koken aan het einde van de dag best een opgave zijn. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die daarop inspelen. Zo zijn de maaltijdboxen van HelloFresh maaltijdboxen samen waarin je alle ingrediënten en recepten vindt die je nodig hebt om een heerlijke gezonde maaltijd op tafel te zetten. Je geeft zelf je voorkeuren op (het aantal maaltijden, personen en of je bijvoorbeeld vegetarisch eet) en kiest zelf wanneer jouw box boordevol gezond eetgemak bezorgd wordt.

De kracht van de natuur voor een prikje

Als je elke dag een gezonde maaltijd op tafel zet, is dat natuurlijk al een fantastisch begin. Maar soms heeft je lichaam meer nodig dan 'alleen maar' een gezond voedingspatroon. Een samenspel van factoren kan ervoor zorgen dat jouw lichaam hunkert naar een speciaal type voeding. Of dat je juist (tijdelijk) niet goed reageert op een bepaald type voeding, waardoor je in een normale supermarkt niet zo goed terecht kunt. Dan kan het lonen om eens te kijken naar voeding die speciaal op de markt gebracht is om een gezonde staat van het lichaam te bevorderen. Bijvoorbeeld bij de gekende webshop Holland & Barrett, waar alle producten hun basis vinden in de natuur en het winkelpersoneel klaarstaat voor persoonlijk en deskundig advies. Zelfs in de webwinkel kun je in een live chat persoonlijk advies krijgen, afgestemd op jouw situatie, wensen en lichamelijke eigenschappen.

Vitamines en mineralen in afprijzing

Het kan iedereen gebeuren: een vitaminetekort. Zelfs wanneer je gezond eet, kan je lichaam een bepaald type voedingsstof om welke reden dan ook misschien even niet zo goed opnemen. Een tekort aan vitaminen kan zorgen voor uiteenlopende klachten. Je kunt denken aan vermoeidheid, nergens energie voor hebben of een verminderd concentratievermogen. Maar ook spier- en zenuwklachten zijn soms te relateren aan een gebrek aan vitamines of mineralen.

Gratis professioneel advies

Het is verleidelijk om op eigen houtje te beginnen met het slikken van supplementen. De etiketten op de verpakking beloven je immers allerlei mooie resultaten, in ruil voor niet minder dan het dagelijks innemen van pillen, capsules of druppels. Toch is het goed om in gedachten te houden dat er allerlei redenen kunnen zijn dat je lichaam even niet in top-conditie is. Het is dan ook verstandig om eerst even langs de huisarts te gaan. Dan weet je zeker dat er niks anders aan de hand is en weet je ook zeker dat je de goede supplementen koopt en slikt. De verschijnselen die een tekort aan verschillende voedingsstoffen kunnen veroorzaken, lijken namelijk erg op elkaar.

Korting op online supplementen

Als jouw huisarts vastgesteld heeft van welke vitamine of andere voedingsstof (bijvoorbeeld ijzer of kalium) jouw lichaam wel een booster kan gebruiken, kun je die zelf kopen bij een drogisterij of apotheek. Vergeet dan vooral niet te kijken naar online aanbieders als Farmaline, 24Pharma, Medibib of de online drogist van Drogisterij.net. Zij hebben vaak aantrekkelijke aanbiedingen. Belangrijk om te onthouden is, dat het vaak gebruikte 'baadt het niet dan schaadt het niet' voor voedingssupplementen niet opgaat. Gebruik dus nooit meer dan er op de verpakking staat. Bovendien kan het een goed idee zijn om met je huisarts te bespreken hoe lang je de supplementen gaat slikken en wanneer je weer stopt. Bijvoorbeeld als je klachten afnemen, of als uit controle blijkt dat je bloedwaarden weer normaal zijn. Check zeker ook eens of er geen kortingscode beschikbaar is voor één van deze webshop, wie weet shop je zo nog goedkoper online.

Conclusie

Een gezond lichaam begint met een gezond eetpatroon. Wil je het jezelf gemakkelijk maken om elke avond een gezonde maaltijd op tafel te zetten, dan kun je overwegen om een abonnement op één van de vele beschikbare maaltijdboxen te nemen. Voor wie een overgevoeligheid heeft voor bepaalde voedingstypen of af en toe iets extra's nodig heeft, kan het lonen om naar op gezondheid gerichte natuurvoeding te kijken. Voel je je toch even niet zo fit? Laat je huisarts dan eerst andere oorzaken uitsluiten en kies daarna het supplement dat bij jou past.