5 tips over hoe je jouw wagen klaar maakt voor de winterperiode

5 tips over hoe je jouw wagen klaar maakt voor de winterperiode

5 tips over hoe je jouw wagen klaar maakt voor de winterperiode

Staat de winterperiode weer voor de deur en wil je je wagen klaarmaken voor het winterseizoen? Dan ben je zeker niet de enige met deze plannen. Want een winterklaar auto rijdt een stuk veiliger en comfortabeler dan een wagen die niet geprepareerd wordt voor de natte en koude maanden. Maar wat kun je zelf allemaal doen om je wagen in de juiste staat voor de wintertijd te brengen. Maak gebruik van onderstaande vijf tips en je rijdt straks in een auto die vlekkeloos het winterseizoen doorkomt.

1. Kies voor kwalitatief goede winterbanden

Belangrijk om veilig te kunnen rijden in de wintermaanden is je auto voorzien van goede winterbanden, bijvoorbeeld van Tirendo of een ander betrouwbaar bandenmerk. Winterbanden zijn voorzien van een profiel dat meer grip biedt onder gure weersomstandigheden, zoals hevige regenval, sneeuw en/of ijzel. Door het (laten) aanbrengen van winterbanden onder je wagen verklein je de kans op slippartijen en ongelukken aanzienlijk. Belangrijk om je te realiseren, is dan echter wel dat de winterbanden die onder het voertuig gedaan worden voldoende op spanning zijn. Controleer in je autoboekje welke bandenspanning het meest ideaal is voor jouw voertuig. Let op: de spanning van d evoor- en achterbanden verschilt vaak van elkaar, dus let daar goed op. Meet voor het winterseizoen begint de bandenspanning op bij een pompstation of een garage, en voeg lucht bij - of laat lucht vrij - als dat nodig is om de ideale hoogte qua bardruk in je banden tre krijgen.

2. Laat je auto winterklaar maken door een vakgarage of autodealer bij jou in de buurt

Je kunt er ook voor kiezen om je auto in het najaar, voordat de winter begint, winterklaar te laten maken door een ervaren autodealer, zoals Cardoen autodealer of de vakgarage Auto5. Veel autogarages en autodealers bieden de mogelijkheid om je wagen onder handen te laten nemen, zodat je gedurende de hele winter veilig en comfortabel de weg op kunt. Er wordt dan onder meer gekeken, naar je banden, de bandenspaning, anti-vriesvloeistoffen en - uiteraard ook belangrijk - het oliepeil.

3. Zorg ervoor dat je ruitenwissers in een optimale staat zijn

Onmisbaar aan een winterklare wagen zijn kwalitatief goede en betrouwbare ruitenwissers. Kom je plotseling in een hevige regenbui of sneeuwbui terecht, dan is het van levensbelang dat de ruitenwissers van je voertuig hun werk goed doen. Is dit niet het geval, dan heb je aanzienlijk minder of zelfs helemaal geen zicht meer. En dat kan natuurlijk tot levensgevaarlijke situaties leiden. Dat is iets wat je uiteraard moet zien te voorkomen. Test je ruitenwissers dan ook ruim voor de herfst en winter beginnen. Als de wissers hard aanvoelen of krakende geluiden maken als je ze aanzet, is het echt tijd om een nieuwe set ruitenwissers te (laten) plaatsen. Verstandig is hierbij om niet voor de voordeligste ruitenwissers te gaan, maar jouw wagen voorzien van een set kwalitatief hoogstaande ruitenwissers die tegen een stootje kunnen en lang meegaan. Voor ruitenwissers geldt namelijk de stelregel dat goedkoop helaas vaak duurkoop is.

4. Zet voldoende gereedschap, materialen en accessoires in de laadruimte voor noodgevallen

Een hele goede tip om je wagen klaar te maken voor winterperiode, is zorgen dat je voldoende materialen, gereedschappen en hulpmiddelen hebt om in noodsituaties te kunnen inzetten. Onmisbaar zijn bijvoorbeeld anti-slipmatten (mocht je door hevige sneeuwval ergens vast komen te zitten), reserve-olie, koelvloeistof met antivries, antivries ruitenvloeistof en een gevarendriehoek. Natuurlijk horen in dit winterpakket ook een ijskrabber, een ruitontdooier en slotontdooier (de laatste moet je natuurlijk thuis bewaren om je auto te kunnen openen van de buitenkant) thuis, evenals een ijsdeken om op de ruiten te doen bij nachtelijke vorst. Ook is het aaan te raden om een of meer setjes reservelampen mee te nemen. Mocht je verlichting uitvallen of kapotgaan, dan kan het bij je hebben van reserveverlichting cruciaal blijken te zijn om je weg te kunnen vervolgen.

5. Maak gebruik van winterolie en kies voor ene beschermende wax

De olie die je voor je wagen gebruikt, is ook een aandachtspunt bij jouw auto klaar te maken voor de wintermaanden. Van belang is om een speciale winterolie voor je motor te gebruiken, die dunner is dan de standaard olie. Door de dunheid van de olie looopt deze soepeler en sneller de motor in en is ook de kans dat de motorolie bevriest aanzienlijk kleiner. Wie normaliter, in andere seizoenen, gebruikmaakt van 10W-30 olie, kan voor de wintertijd het beste overstappen naar 5W-30 motorolie. Naast het vervangen van de olie door winterolie, is er nog een laatste aandachtspunt om je wagen goed voorbereid de kou in te kunnen sturen, namelijk: wax! Wax is het perfecte middel om je voertuig te beschermen tegen het vuil en de zoutresten die in de wintermaanden op je voertuig terechtkomen. Zorg er daarom voor dat je tijdig, voordat de eerste sneeuw uit de lucht komt vallen, een beschermende waxlaag op je wagen aanbrengt. Je hoeft dan niet bang te zijn dat de laklaag van je auto beschadigd door de combinatie van sneeuw, vuil, regen en zout. Vergeet hierbij niet om ook rubberen materialen, zoals de naden die langs de deurposten van je auto lopen, goed met een wax of autovet in te smeren. Dit voorkomt dat deze onderdelen bevriezen en daardoor beschadigd raken. Succes alvast en geniet ook in de wintermaanden volop van je wagen. Maar doe dat wel veilig en voorzichtig!