5 tips voor het kiezen van het juiste parfum

5 tips voor het kiezen van het juiste parfum

5 tips voor het kiezen van het juiste parfum

Hoe kies je het perfecte parfum? Er zijn zoveel verschillende soorten parfums beschikbaar, dat dit geen simpele keuze is. En dat niet alleen: parfums kunnen ook nog eens verschillend ruiken, afhankelijk van je huidtype. Om de keuze iets makkelijker te maken, hebben we hier vijf tips voor je op een rijtje gezet!

1. Test veel verschillende samples

Ben je op zoek naar het perfecte parfum? Dan is het slim om veel verschillende soorten geuren uit te proberen. Winkels als ICI PARIS XL en Douglas hebben vaak een groot assortiment aan parfums. Probeer hier eens wat verschillende geuren uit en wees niet bang om daarbij uit je comfortzone te gaan. Misschien heb je altijd gedacht dat fruitige geuren goed bij je passen, maar kom je er nu achter dat bloemengeuren eigenlijk een veel betere match vormen. Dit is niet gek: als we ouder worden, verandert onze hormoonhuishouding en ons huidtype namelijk. En dit heeft effect op de geur. Dat betekent dat parfums die vroeger heel lekker leken te ruiken, nu misschien helemaal niet meer bij je passen. En parfums die je vroeger niks vond, zijn nu misschien wel een perfecte match. Wees dus niet bang om eens wat nieuwe dingen te proberen!

2. Test parfums op je huid, niet op een teststripje

Veel winkels beschikken over testpapiertjes, waar je een beetje van het parfum op kunt sprayen. Maar omdat parfum op iedere huid anders reageert, is het verstandiger om het parfum direct op je lichaam te sprayen (zelfs als je hiermee het risico loopt dat je de rest van de dag een zoete walm achter je laat). Zo ruikt parfum vaak een stuk sterker op een vette huid en kunnen er op deze huid andere geurnoten naar boven komen. Het beste kun je het parfum op je pols spuiten. De huid is hier erg dun, waardoor je lichaam hier meer warmte afgeeft. Dit zorgt ervoor dat je de geur van het parfum extra goed kunt ruiken.

3. Begrijp hoe parfum in elkaar zit

Elk parfum bestaat uit verschillende geurnoten. Over het algemeen kun je spreken van de 'topnoten', de 'hartnoten' en de 'basisnoten'. De combinatie van deze verschillende noten zorgt voor een gelaagd parfum. De topnoten zijn het lichtst. Deze geur ruik je het snelst, zodra je het parfumflesje opent, maar deze geur is ook het snelste weer verdwenen. Vaak zijn dit kruidige geuren en citrusgeuren. De topnoten worden vervolgens vervangen door de hartnoten, die de eigenlijke kern van het parfum vormen. Dit zijn vaak bloemige geuren. Als laatste zijn er dan nog de basisnoten. Deze blijven het langste hangen, op de huid ruik je ze in ieder geval meerdere uren en in de kleren kunnen ze zelfs meerdere dagen geroken worden. Vaak zijn dit houtachtige geuren. Omdat een parfum van geur kan veranderen, is de volgende tip ook erg belangrijk.

4. Koop het parfum niet gelijk in de winkel, maar wacht even af

Als je het perfecte parfum hebt gevonden, is het misschien verleidelijk om deze gelijk te kopen en mee naar huis te nemen. Maar omdat de geur nog kan veranderen, is het beter om wat geduld uit te oefenen en in ieder geval een dag te wachten. De geur die je in de winkel ruikt, bestaat vooral uit de topnoten. Enkele uren later ruik je pas de werkelijke kern van het parfum. Dus spray wat op je pols, ga naar huis en blijf om de zoveel tijd ruiken wat je ervan vindt. Ben je na een paar uur nog steeds tevreden over wat je ruikt? Dan heb je het perfecte parfum gevonden! Je kunt teruggaan naar de winkel, of op internet op zoek gaan. Veel parfums zijn namelijk ook online te vinden, bijvoorbeeld bij webshops als Planet Parfum en Perfumetrader.

5. Vraag andere mensen om hun mening

Niet alle neuzen zijn hetzelfde, wat betekent dat ook niet iedere parfum voor iedereen hetzelfde ruikt. Natuurlijk koop je het parfum vooral voor jezelf (jij moet er uiteindelijk mee rondlopen), maar het is ook leuk als andere mensen vinden dat je lekker ruikt. Daarom is het geen slecht idee om eens naar de mening van je geliefde of je vrienden te vragen. Heb je geen mensen in de buurt tijdens het winkelen? Dan kun je altijd online wat recensies van het parfum opzoeken. Kijk eens wat andere mensen te zeggen hebben over het parfum en hoe de geur op hen overkomt.