De beste camera kiezen qua prijs en kwaliteit

De beste camera kiezen qua prijs en kwaliteit

De beste camera kiezen qua prijs en kwaliteit

Sta je op het punt een camera aan te schaffen om de beste foto's mee te schieten, dan zal je met enkele parameters rekening moeten houden. Uiteraard speelt het budget wat je hiervoor wil uitgeven een belangrijke rol. Daarnaast zal je op voorhand moeten bedenken waarvoor je een foto camera wil gaan gebruiken. Voor simpele vakantiefoto's met de familie of een (semi) professionele fotocamera. Hieronder enkele praktische tips om de keuze van de aanschaf van een camera te helpen bepalen. Een goede raad: in shops zoals de online winkel van Mediamarkt, FNAC, Vanden Borre of de camera's van Alternate kan je altijd deskundig persoonlijk advies inwinnen welke camera het beste bij je gaat passen. Check zeker ook eens of er geen kortingscode beschikbaar is om zo nog goedkoper online te winkelen.

Welke camera voor welke prijs?

Voor dat je overweegt om te gaan fotograferen, zal je eerst voor ogen moeten houden waarvoor je een cameratoestel nodig hebt. Op deze manier kan je heel doelgericht de speurtocht naar een fotocamera aanvatten volgens je eigen persoonlijke wensen. Voor de goed orde. Je hebt de keuzemogelijkheid tussen 3 soorten fotocamera's:

  • Compact camera's
  • Systeem camera's
  • Spiegelreflex camera's

Een compactcamera beschikt over een vaste lens. Dit in tegenstelling met een systeemcamera of spiegelreflexcamera waar je zelf kiest welke lens het beste bij je persoonlijke behoefte past.

Voordelige en kwaliteitsvolle camera

  • Vakantie foto's

Voor foto's tijdens de vakantie kan je best weloverwogen voor een compact camera kiezen. Dit type camera biedt het grote voordeel dat je één en dezelfde lens kunt gebruiken zonder dat je moet wisselen. Bovendien zijn de meeste compact camera's waterbestendig en kunnen tegen een stootje bij koude. Ideaal dus voor foto's te nemen tijdens het skiën of op het strand en in de buurt van een zwembad.

  • Landschap foto's

Om panoramische landschap foto's vast te leggen is het belangrijk dat je beschikt over een groothoeklens. Kijk vooral uit of de camera filters of insteekfilters kan bevestigen. Met een polarisatiefilter heb je de mogelijkheid om de belichting verder uit te breiden. De snelheid van de camera maakt weinig of niets uit omdat het onderwerp toch niet gaat weglopen.

  • Onderwerpen in beweging

Als je prioriteit meer ligt om sportevenementen, huisdieren, kinderen, Max Verstappen in een F1 bolide vast te leggen, moet je vooral de snelle sluitersnelheden goed in de gaten houden van een spiegelreflex- of systeemcamera. Deze variabele sluitertijden hangen af van het diafragma of ISO waarde. Hou er ook rekening mee dat je bij beelden met rondrijdende auto's een lens nodig hebt met een lange brandpuntsafstand. Op deze manier kan je verder in- of uitzoomen.

  • Natuur en wildlife

Tijdens je safari wilde dieren fotograferen, heb je snelheid en afstand nodig. Vrij vertaald betekent dit veel snelheid en een zoom. Verwisselbare telezoom lenzen zijn het meest aangewezen die op een spiegelreflexcamera of systeemcamera passen. Wie over een klein budget beschikt, kan beroep doen op een bridgecamera of 'superzoom' camera. Het zoombereik is heel hoog. De andere kant van de medaille is dat de camera vaak trager werkt bij het scherpstellen.

  • Portretfotografie

Wie zich wil specialiseren in portretfotografie, heeft de keuze tussen een systeem- of spiegelreflex camera. De beste resultaten worden bereikt dankzij een lichtsterk objectief tussen de 50 en 200 millimeter. Met deze lenzen kan je foto's vastleggen waarbij je onderwerp er helemaal uitspringt dankzij de onscherpe achtergrond. In het vakjargon ook wel bokeh genoemd.

  • Macrofotografie

Insecten en bloemen fotograferen kan je doen met zowel een spiegelreflex-, systeem- of compactcamera. De enige voorwaarde is dat er een macro objectief is voorzien. Zo heb je de mogelijkheid om kleine onderwerpen haarscherp op een foto vast te leggen. Met een compact camera is dit eveneens mogelijk hoewel de mogelijkheden eerder gelimiteerd zijn dan bij de andere cameratypes.

Check de outlet voor camera's in afprijzing

Wie een foto wil maken zonder dat je veel moeite moet doen en geen trek heeft om instellingen te programmeren, kan best kiezen voor een compact camera. Over het algemeen zijn de compactcamera's heel makkelijk te bedienen. Als je van fotografie je hobby wil maken waarbij je zelf de instellingen wil regelen, krijgt het beste resultaat bij de aankoop van een systeem- of spiegelreflexcamera met objectieven die je later los kan aanschaffen. Na wat oefeningen, kan je na verloop van tijd de beste foto's maken.

Welk merk heeft een goede reputatie prijs-kwaliteit?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De 3 meest bekende merkentenoren voor fotografie zijn Canon, Nikon en Sony. Maar Olympus, Panasonic, Pentax en Fujifilm scoren eveneens erg hoog. Elke fotografie producent heeft zijn eigen typische menustructuur. Zaak is vooral dat je de bedieningsknoppen probleemloos onder de knie krijgt. Welk merk je favoriete voorrang geniet, is nauwelijks van invloed. Op dat vlak zal je je persoonlijk buikgevoel moeten laten spreken. Om 100 procent zeker te zijn welke keuze het beste bij je past, kan je best je kennissen- of vriendenkring aanspreken. Zij kunnen je een fotocamera eventueel uitlenen en laten testen. Wanneer je een bepaald camera merk in het vizier hebt, kan je uitkijken of er iemand van je kennissen netwerk zo een camera bezit van dat bepaald merk. Zo kan je immers het nuttige met het aangename combineren en mogelijk leren om het fototoestel te gebruiken bij haar of hem. Check vooral of de bedieningsknoppen aanwezig zijn op het toestel, dat je het meeste wil gaan gebruiken in de toekomst.