Leuke (voordelige) tips voor een gezellige slaapkamer

Leuke (voordelige) tips voor een gezellige slaapkamer

Leuke (voordelige) tips voor een gezellige slaapkamer

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig bezig is met zijn tuin en met zijn keuken. De woonkamer wil ook nog wel wat aandacht krijgen maar de slaapkamer is een beetje een ondergeschoven kindje. En dat terwijl we minimaal een derde van ons leven in dat vertrek doorbrengen! Weliswaar grotendeels met de ogen dicht, maar toch...

De inrichting van de slaapkamer wordt natuurlijk hoofdzakelijk bepaald door het bed. Het bed is het grootste en belangrijkste onderdeel van deze kamer. Je ontkomt er niet aan om het bed centraal te stellen. Een mooi sprei en een paar sierkussens kunnen een eventueel minder attractief dekbed verhullen maar het is natuurlijk fijner als je weet dat ook je beddengoed rust en gezelligheid uitstraalt.

Leuke sfeer voor goedkope prijs

Veel slaapkamer interieurs zien er ongeveer hetzelfde uit. Het is voor sommige mensen juist heel fijn om zo'n hotel-achtig interieur te hebben maar de meeste mensen willen er toch wel graag iets van zichzelf aan toevoegen. Nu gebeurt dat al snel genoeg in de vorm van kleren en andere rommel, maar dat is niet het persoonlijke accent waar we hier op doelen.

Je kunt veel doen om je eigen sfeer en smaak de ruimte te geven in de slaapkamer door je keuze in bedtextiel, kussens en nachtkastjes. Kies voor voorwerpen die niet met elkaar 'clashen' qua vorm en kleur. En decoreer met mate. Zo maak je het gezellig, zonder dat het te druk en onrustig wordt. Leg een stapeltje mooie boeken en tijdschriften onder handbereik en besprenkel je bed met een licht en rustgevend geurtje. Vermijd alles wat met verplichtingen en to-do lijstjes te maken heeft. In de slaapkamer mag de buitenwereld even op 'on hold'.

Een enkele plant in de slaapkamer is een goed idee maar maak er geen jungle van. Aloë Vera planten schijnen een goede uitwerking te hebben in de slaapkamer. Wees niet bang dat planten in het donker al je zuurstof wegnemen want dat gaat om te verwaarlozen hoeveelheden. Tenzij je er dus, zoals eerder afgeraden, een jungle van maakt.

Computers, geluidsapparatuur, telefoons... Het wordt algemeen niet aangeraden om je werk mee te nemen naar de slaapkamer en alle electronica te verbannen maar dat is wel een verloren strijd voor de meeste mensen. Met de huidige comfortabele, verstelbare bedden is niets zo gemakkelijk als met de laptop in bed te doen wat nu eenmaal moet gebeuren: werken. En wie heeft er nog een ouderwetse wekker?

Maar als er geslapen gaat worden moet alles wat met werk, schermen, enz. te maken heeft uit het zicht verdwijnen. Ook is het zaak om rommel achter kastdeuren te verbergen en rondslingerende kleding op te vouwen of in de wasmand te doen. Als dat praktisch onmogelijk is wordt het tijd om opruiming te houden, dan heb je gewoon te veel spullen.

Troep is namelijk niet gezellig maar troep, echt waar. Mooie voorwerpen en afbeeldingen aan de wand kunnen wel een gezellige en toch serene sfeer geven. Decoreer met beleid en in je slaapsuite is less echt more. Spiegels maken onrustig als je er in kunt kijken vanuit je bed (soms ook wel leuk natuurlijk, maar dan hebben we het over andere dingen). Af te raden dus. Mooie raambekleding, liefst verduisterend, is essentieel.

Het belangrijkste van de slaapkamer is een rustige uitstraling. Maar dat betekent niet dat hij niet gezellig mag zijn. Rust is niet hetzelfde als saai.
Tot rust komen en je voorbereiden om een gezonde nachtrust is weliswaar de belangrijkste functie van je slaapvertrek maar je mag zeker aandacht besteden aan een gezellige sfeer.
Let alleen wel op dat het niet rommelig en druk wordt. Dit is al heel goed te realiseren door te kiezen voor één kleurschema met rustige tinten.

Als als je beddengoed, wanden en accessoires qua kleur op elkaar afgestemd zijn zorgt dat automatisch voor rust. Kies voor pastels, natuurtinten, blauw of groen. Geel, oranje en rood zijn te activerend. Je komt met die kleuren minder snel tot rust.
Wilde patronen, zebrastrepen en panterprint zijn minder geschikt, zeker voor grotere oppervlakken maar kunnen best als accent gebruikt worden.

Matras: niet op besparen

Vintage is leuk voor bijna alles maar niet voor je matras. Doe inspiratie op bij Maisonsdumonde of De Matrassenkoning en kies voor een vers, schoon matras.
Het is niet goed om te bezuinigen op je matras, ook al is dat niet het meest opvallende onderdeel in de inrichting van je slaapkamer. Bedenk dat het leuk is als alles er gezellig en relaxend uitziet, maar dat dat niets waard is als je vervolgens op een oud en ongezond matras moet slapen. Check zeker ook eens of er geen kortingscode beschikbaar is voor één van deze webshops.

In de loop der jaren verzamelt je matras enorme hoeveelheiden stofmijt en andere ongerechtigheden (ook als je regelmatig schoonmaakt en lucht). Je móet dus na een aantal jaren je matras vervangen. Als je gebruik maakt van een topper over je matras kun je dat wel langer uitstellen. Oriënteer je op alles wat met slapen te maken heeft bij verschillende winkels en merken. Bij Misterdesign en Sleepworld of bijvoorbeeld de betaalbare luxe van een comfortabele matras zoals de Emma Matras kom je al een heel eind.