8 handige bespaartips waar je rekening mee moet houden als je gaat verbouwen
Heb je bepaalde plannen om binnen een korte termijn een verbouwing uit te voeren? Dan zal je toch een klein stappenplan moeten maken. Een verbouwing doe je per slot van rekening niet in een handomdraai. Hier kruipt heel veel moeite en geld in. Zeker als er veel werk in het verschiet staat, kan het kostenplaatje serieus oplopen. Daarnaast wens je uiteraard dat de verbouwing zo snel mogelijk achter de rug is waardoor je met volle teugen ervan kan genieten. 8 praktische tips die een ruggensteun kunnen zijn om de verbouwing vlot te laten verlopen.
Bespaartip 1: Heb je een vergunning nodig of niet?
Voor heel wat verbouwingen zal je sowieso een vergunning moeten aanvragen. Dat geldt gelukkig niet voor alle verbouwingen. Een dakraam aan de zijkant van je huis plaatsen, kan zonder vergunning gebeuren. Maar voor een groot aantal verbouwingen is wel een vergunning noodzakelijk. Er bestaan 2 types van bouwvergunningen:
- De lichte vergunning
Deze vergunning toetst enkele parameters af die aan afgemeten vereisten moeten voldoen. Deze vergunning wordt na 6 weken afgeleverd
- De reguliere vergunning
Bij reguliere vergunningen krijg je uitsluitsel wanneer de verbouwing aan 3 pijlers voldoet:
- Past de verbouwing binnen de omgeving
- Hoe zit het met het uiterlijk en esthetische van de woning
- Een bepaalde kwaliteitsnorm moet worden gerespecteerd
De duurtijd van deze vergunning is vastgelegd op 12 weken.
Bespaartip 2: De houdbaarheidsdatum van een vergunning
Drie jaar nadat je een vergunning om te verbouwen hebt ontvangen, moeten de verbouwingwerken zijn opgestart. Er bestaat wel de mogelijkheid dat je na 3 jaar de termijn voor 1 jaar kunt verlengen. Stel dat de werken tijdens de verbouwingen meer dan een jaar worden onderbroken, dan vervalt de vergunning gedeeltelijk of volledig. Dit wordt dan geval per geval bekeken.
Bespaartip 3: Win eerst advies in binnen je kennissenkring
Voor dat je begint met verbouwingswerken, kan je best eerst advies en raad vragen binnen je kennissenkring. Dat kunnen familie, kennissen of vrienden zijn. Met het betrekken van je naaste omgeving kom je er achter wat zij van je plannen vinden. Het biedt eventueel de mogelijkheid om kleine veranderingen door te voeren aan de hand van hun persoonlijke raadgevingen. Het verkleint klachten en addertjes onder het gras achteraf.
Bespaartip 4: Bepaal op voorhand een budget
Je mag dan weliswaar mooie ideeën verzinnen voor je aanstaande verbouwingsplannen, maar als het nodige geld niet voor handen is heb je niets aan die droomgedachten. Baken op voorhand af wat je kan uitgeven. Overweeg eventueel om een bijkomende hypotheek af te sluiten. Hou altijd rekening dat er altijd onvoorziene onkosten kunnen optreden. De kans dat je hiermee te maken krijgt, zal je op voorhand moeten incalculeren.
Bespaartip 5: Voorkom misverstanden met de aannemer
Het gebeurt slag om slinger dat er gemopperd wordt over het geleverde werk van de aannemer of over de kosten. Vaak heeft het te maken met een slechte communicatie. Het is daarom heel belangrijk dat al je plannen netjes tot het kleinste detail op papier staan. Vooral de materiaalbeschrijvingen en de uitvoeringen van werken mogen niet uit het oog worden verloren. Dit geldt ook voor de deadline en de prijzen. Op deze manier vermijd je heel wat onderlinge discussies.
Bespaartip 6: Schakel experts in
Ga niet over één nacht ijs om experts in te schakelen. Een vakman in de bouw heeft vaak oog voor details en mankementen die jij aanvankelijk over het hoofd ziet. Ook tijdens de renovatiewerken zal je beroep moeten doen op verschillende bouwdeskundigen:
- Aannemer
Een aannemer is de uiterst geschikte persoon om verbouwingswerken aan een woning op bouwtechnisch gebied te analyseren. Een aannemer kan een tussentijdse evaluatie maken over de stabiliteit en constructie van het gebouw. Kies een vakman die door de jaren heen voldoende ervaring heeft opgebouwd met verbouwingswerken.
- Het vertrouwen van een architect
Een architect kan aanbevelingen maken over de draagstructuur van de woning en de isolatiegraad. Hij zal extra aandacht besteden aan het energieverbruik en wie de energieverslinders in de woning zijn. Daarnaast heeft een architect oog voor de afwerking en de indeling. De keuze van een architect wordt vaak bepaald door zijn specialiteit. Projecten met renovaties zijn een verschillend domeingebied dan nieuwbouw concepten. Ook zal hij de goedkoopste weg naar webshops zoals de specialist allekabels, de specialist afwerkingshop of de specialist deverfwebshop kunnen aanduiden. Check zeker ook of er geen kortingscode beschikbaar is voor een van deze webshops. Wie weet kan je zo nog goedkoper online winkelen!
- Tip 7: Hou rekening met de buren
Naast het verkrijgen van de nodige vergunningen en verbouwingsplannen zal je je buren eveneens te vriend moeten houden bij je vooropgesteld plan. Vergeet niet dat buren het recht hebben om een klacht in te dienen tegen je geplande verbouwing. Als dit het geval is, kan de gemeente zelfs je bouwvergunning opnieuw bekijken en terug intrekken. De buren kunnen een klacht indienen tot 6 weken nadat de vergunning werd afgeleverd. Het is dus superbelangrijk dat je buren op de hoogte worden gebracht van je verbouwplannen en geen spaak in het wiel gaan steken.
- Tip 8: Voorzie voldoende ruimte tijdens de verbouwingswerken
Renovatiewerken kunnen heel wat ruimte in beslag nemen. Het is alleszins onpraktisch als je in huis allerlei spullen hebt staan die de verbouwingswerken alleen maar hinderen. Soms is het aan te raden om een opslagruimte te voorzien. Het helpt niet alleen extra ruimte te creëren, maar je spullen lopen ook geen schade op. Misschien vind je wel een kennis of familielid die je spullen tijdelijk willen stockeren.