Is online kopen vanuit China een goed idee?

De bluetooth-smartwatch van Senbono heeft een opmerkelijke gelijkenis met een Apple Watch, maar kost slechts €10. Een gamingmuis kost €25, maar het duurt tussen de 20 en 40 dagen om vanuit China bij je te komen. Ondertussen zijn bluetooth-koptelefoons voor de helft van minder dan €15, maar de koper zal de verzendkosten moeten betalen om ze te retourneren als er iets mis is. Deze producten zijn een momentopname van het enorme aanbod aan goederen dat beschikbaar is op AliExpress, de Chinese internetgigant. Een steeds toenemend aantal mensen koopt via deze site. Maar wat schuilt er achter zulke lage prijzen? Onder consumentengroepen is de bezorgdheid geuit dat kopers zich volledig bewust moeten zijn van waar ze aan beginnen en hoe ze met open ogen een deal moeten aangaan.

Waar en hoe te kopen

Zoals Amazon in Europa en de VS synoniem is met online winkelen, is Alibaba de dominante speler in China. De reus, opgericht door voormalig leraar Engels Jack Ma in 1998, was goed voor 80% van de online detailhandel in China tegen de tijd dat het drie jaar geleden op de beurs van New York dreef. Onder de paraplu van Alibaba valt AliExpress, gelanceerd in 2010 en gericht op een internationaal publiek. Het is een marktplaats waar Chinese retailers actief zijn, met merken die velen in Nederland niet kennen, zoals Aun, Mi, Gimi en Teclast die elektronica verkopen naast Merry's zonnebrillen en OneMix-trainers. Er zijn ongetwijfeld koopjes - één van de belangrijkste redenen waarom kopen uit het oosten zo populair is. Maar met koopjes komen waarschuwingen voor verborgen kosten. "Het is mogelijk om alles mee te nemen, van sandalen tot horloges, tegen een fractie van de gebruikelijke kosten. We hebben een iPhone-hoesje gevonden voor 86 cent of een damesriem voor maar liefst 18 cent - beide inclusief bezorging, 'zei Steve Nowottny van Money Saving Expert. "Maar je moet je hoofd erbij houden - er zijn onverwachte kosten waar je op moet letten, veiligheidsproblemen bij sommige categorieën goederen en je consumentenrechten zijn beperkt."

Wat zijn uw rechten?

Consumenten in het Nederland hebben gezonde rechten bij het online kopen van goederen uit de EU. Dezelfde rechten zijn echter niet van toepassing wanneer u bij een verkoper in China koopt. Hoewel sommige sites bescherming bieden, zijn dit niet de wet. AliExpress belooft bijvoorbeeld een volledige terugbetaling als een koper een bestelling niet ontvangt, of een volledige of gedeeltelijke terugbetaling als het artikel niet voldoet aan de beschrijving.

Advertentie

Welke? zegt dat het kopen van goederen die nep blijken te zijn van een website buiten het Nederland kan resulteren in problemen om een ​​terugbetaling te krijgen, aangezien "dat land andere regels kan hebben". Nowottny zegt dat de beperkte rechten niet betekenen dat mensen niet in China moeten kopen, maar dat ze zich bewust moeten zijn van de risico's en alleen uitgeven wat ze bereid zijn te verliezen. “Om eerlijk te zijn, je hebt weinig van de consumentenrechten die je geniet als je iets koopt bij een verkoper in Nederland. U heeft vaak geen wettelijk recht om een ​​artikel te retourneren, zelfs als het defect is, en hoewel veel van de sites die u kunt kopen hun eigen beschermingsbeleid bieden, is dit niet de wet. Bovendien kunnen de verzendkosten, zelfs als u een artikel kunt retourneren, dit onbetaalbaar maken ”, legt hij uit. Jan Carton (jurist) zegt dat er een aantal rechten zijn verbonden aan creditcards en betaalpassen, ongeacht of goederen worden gekocht volgens de Nederlandse wetgeving. "Als u iets koopt dat niet is zoals verwacht, of helemaal niet aankomt, kunt u contact opnemen met uw creditcardmaatschappij om uw geld terug te vragen als u meer dan €100 maar minder dan €30.000 heeft betaald. Voor creditcardaankopen van minder dan €100, of als je met een pinpas hebt betaald, kunt u mogelijk een terugbetaling krijgen via het 'chargeback'-schema als je dit binnen 120 dagen aanvraagt ​​- neem contact op met je kaartaanbieder, "zegt ze .

Wat kan je naast speelgoed nog allemaal kopen in de webshop van AliExpress?

Een van de redenen waarom heel veel mensen vaak aankopen doen via de webshop van AliExpress heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat je er een enorm groot en uitgebreid aanbod kan terugvinden van artikelen die aan een zeer goedkope prijs aangeboden worden. Zo kan je bij AliExpress niet alleen artikelen terugvinden binnen de categorie elektronica en multimedia, maar je vindt er ook een enorm uitgebreid aanbod terug van artikelen binnen de categorie speelgoed. Om zeker te zijn dat je jouw speelgoed bij AliExpress steeds aan de beste prijs aankoopt kan je via Knack.be vlug even alle huidige AliExpress kortingen en aanbiedingen bekijken. Deze speelgoed promoties vind je hier terug op één handige en overzichtelijke pagina.

De kosten lopen op

Hoewel de prijs van sommige goederen - zoals de iPhone-hoes voor 86 cent - suggereert dat een aankoop een goed idee is, is er kans op problemen. Bij veel artikelen zijn bezorgkosten inbegrepen, bij andere niet, dus de prijzen kunnen snel van koopje naar te duur gaan. Bijvoorbeeld, een siliconen deksel om te voorkomen dat een pan overloopt, kost €3,69 op AliExpress, maar de verzendkosten zijn €1,31 - meer dan een derde van de prijs; een leren rugzak die €97 kost om naar het Nederland te verzenden, kost €76, wat de uiteindelijke rekening op €173 brengt; en een BBQ-vleesroker voor buiten van iets meer dan €100 wordt geleverd met een rekening van €115 voor verzending. De sleutel is ook de hoeveelheid tijd die het kan duren voordat uw bestelling arriveert. Bij levering vanuit China kan dat weken duren, dus geduld is vereist. Reken tussen 20 en 40 dagen voor een AliExpress-artikel, hoewel dit kan worden verminderd door te betalen voor een koeriersdienst. Waar de kosten echt kunnen oplopen, zijn de btw en douanekosten. Op goederen die vanuit niet-EU-landen worden verzonden, wordt 20% btw in rekening gebracht als ze meer dan €15 waard zijn. Douanerechten van 2,5% worden geheven op artikelen met een waarde tussen €135 en €630. Artikelen meer dan €630 hebben een ander tarief, afhankelijk van wat ze zijn en waar ze vandaan komen.